Αρχαία Ελληνικά

Με τον όρο αρχαία ελληνική γλώσσα εννοούμε μια μορφή της ελληνικής γλώσσας, που ομιλούνταν κατά τους αρχαϊκούς χρόνους και την κλασσική αρχαιότητα.

Αναμφισβήτητα όμως η εκμάθηση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στο σχολείο ταλαιπωρεί τους μαθητές και για πολλούς αποτελεί πονοκέφαλο – το λαβύρινθο του Μινώταυρου.

Τα παιδιά σήμερα, εθισμένα στη γλώσσα των “greeklish” όπως άλλωστε καλεί και η εποχή μας, αναρωτιούνται, γιατί να μάθουν αρχαία ελληνικά, σε τι θα τους χρησιμεύσουν, ότι είναι νεκρή άρα άχρηστη γλώσσα στην οποία σίγουρα δεν πρόκειται ποτέ να επικοινωνήσουν  και  καταλήγουν πολύ γρήγορα στο “δε μου αρέσουν τα Αρχαία”. 

Πολλοί γονείς συνηγορούν σε αυτό - και ίσως όχι άδικα - λέγοντας πως δεν μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους σε αυτό το μάθημα είτε γιατί τα βρίσκουν πολύπλοκα είτε γιατί δεν τα έχουν διδαχθεί.

Η γλώσσα όμως είναι εργαλείο σκέψεως. Όσο πιο πολλές λέξεις χρησιμοποιούμε σωστά, όσο πιο αφηρημένες έννοιες συλλαμβάνουμε, όσο πιο καλή σύνταξη προτάσεων οικοδομούμε, τόσο πιο πολύ ακονίζουμε τη σκέψη μας.

Όποιος δεν χρησιμοποιεί σωστά τη γλώσσα, δεν μπορεί να μεταφέρει τις σκέψεις του στους γύρω του, δεν μπορεί να επικοινωνήσει, δεν μπορεί να ενεργήσει.

Υποστηρίζοντας λοιπόν την άποψη ότι τα αρχαία ελληνικά πρέπει να πάψουν να θεωρούνται στην καλύτερη περίπτωση δύσκολο μάθημα και στη χειρότερη άχρηστο, γιατί είναι οι ρίζες της σημερινής γλώσσας μας, αποφασίσαμε να προτείνουμε φέτος ως δραστηριότητα την εύκολη εκμάθησή τους με ένα τρόπο διαφορετικό.

Σκοπός μας να καταλάβουν τα παιδιά μας ότι τα αρχαία ελληνικά δεν είναι δύσκολα ή βαρετά αλλά αντίθετα, αν τα προσεγγίσει κάποιος με το σωστό τρόπο (βιωματική εκμάθηση χωρίς μελέτη στο σπίτι), γίνονται ένα όμορφο και συνάμα ωφέλιμο παιχνίδι.

Στόχος μας να γνωρίσουν τα παιδιά μας το πραγματικό θησαυρό που άφησαν στα χέρια μας οι Αρχαίοι Έλληνες, οι πρόγονοί μας, έναν πολιτιστικό θησαυρό που θαυμάζεται παγκοσμίως.

 

Υπεύθυνη μαθήματος : Αθηνά Ευθυμίου

3o Δημοτικό Σχολείο Αλίμου

Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση Η Μάσκα του Διαδικτύου

booked.net

Επικοινωνία

  Συλλόγος : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου

  Σχολείο : 210 98 29 800

  Σχολείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.