20 Μαρτίου 2020: Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (World Dental Federation-FDI) έχει ορίσει την 20η Μαρτίου ως ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας (World Oral Health Day).

 

 

Η στοματική μας κοιλότητα είναι η περιοχή και το περιβάλλον του σώματος που με διάφορους τρόπους μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη και προαγωγή της γενικής υγείας του ατόμου. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία, η στοματική υγεία είναι πολύπλευρη και περιλαμβάνει την ικανότητα του ατόμου να μιλάει, να χαμογελάει, να μυρίζει, να δοκιμάζει, να αγγίζει, να μασάει, να καταπίνει και να  μεταφέρει μια σειρά από συναισθήματα μέσα από τις εκφράσεις του προσώπου με αυτοπεποίθηση.

 

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι να διατηρούμε την υγεία του στόματος σε πολύ καλά επίπεδα και να προλαβαίνουμε καταστάσεις όπως είναι οι οδοντικές κοιλότητες (οδοντικές κοιλότητες: μόνιμα κατεστραμμένες περιοχές που εξελίσσονται σε τρύπες στο σμάλτο ή στην σκληρή εξωτερική επιφάνεια των δοντιών και είναι αποτέλεσμα της τερηδόνας). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι οι οδοντικές κοιλότητες επηρεάζουν και ταλαιπωρούν το 60-90% των μαθητών και σχεδόν το 100% των ενηλίκων, παγκοσμίως.

 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που εφαρμόζονται παγκοσμίως και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες είναι ένας τρόπος να αποκτήσουμε εμείς και τα παιδιά μας καλές συνήθειες για ένα υγιές στόμα. Πριν από δώδεκα χρόνια, η Ελλάδα συμμετείχε σε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα με στόχο «τη βελτίωση συμπεριφοράς για καλύτερη στοματική υγεία, μέχρι το 2020» με επίκεντρο τα παιδιά ηλικίας 2-12 ετών. Το σχολικό πρόγραμμα περιελάμβανε την εκπαίδευση των παιδιών όσον αφορά στο βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές τη μέρα και τη συνεχή μετάδοση μηνυμάτων για τα οφέλη της καλής στοματικής υγείας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχε αύξηση του ποσοστού (κατά 25%)  των παιδιών που βούρτσιζαν τα δόντια τους δύο φορές τη μέρα μετά την υλοποίηση της εκπαιδευτικής παρέμβασης.

 

Ένα υγιές στόμα είναι σημαντικό σε όλες τις ηλικίες και μπορεί να διατηρηθεί υγιές αν εφαρμόζουμε καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής αλλά και αν ακολουθούμε  σωστή διατροφή.

 

 

Πώς όμως, μπορούμε να προστατέψουμε την στοματικής μας υγεία;

 

Η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία κάνει τις προτάσεις της και εμείς (παιδιά και ενήλικες) τις ακολουθούμε πιστά στο μέγιστο βαθμό. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες από αυτές:

 

 • - Βουρτσίζουμε τα δόντια μας για δύο λεπτά, δύο φορές τη μέρα (ιδίως πριν τον ύπνο) χρησιμοποιώντας είτε χειροκίνητη είτε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα φθορίου.
 •  
 • - Αντικαθιστούμε την οδοντόβουρτσα με μια νέα κάθε τρεις μήνες.
 •  
 • - Χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα μετά το βούρτσισμα.
 •  
 • - Φοράμε ένα προστατευτικό στόματος όταν ασχολούμαστε με τα αθλήματα επαφής.
 •  
 • - Εάν τα παιδιά είναι ηλικίας μεταξύ 6-12 ετών, βάζουμε στις οδοντόβουρτσες μια οδοντόκρεμα φθορίου σε ποσότητα ίση με το μέγεθος αρακά-μπιζελιού.
 •  
 • - Αποφεύγουμε έξεις όπως το δάγκωμα νυχιών, μολυβιών κτλ.
 •  
 • - Καθιερώνουμε σωστές διατροφικές συνήθειες από νεαρή ηλικία, περιορίζοντας την ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσης των ζαχαρωδών σνακ, ώστε να μειωθούν οι επιθέσεις οξέων στο σμάλτο των δοντιών.
 •  
 • - Αποφεύγουμε την κατανάλωση αναψυκτικών.
 •  
 • - Πάντα να ξεπλένουμε το στόμα μας μετά από ένα σνακ, έστω και με νερό, για να αφαιρούμε όσα περισσότερα υπολείμματα τροφών από τα δόντια μας κάθε φορά.
 •  
 •  
 • - Πραγματοποιούμε προληπτικό έλεγχο στον οδοντίατρο τουλάχιστον μια φορά το χρόνο

 

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία αναφέρει στην ιστοσελίδα της το φετινό μήνυμά της: «Κάνε Ααα! Ενωμένοι για ένα υγιές στόμα»

 

Παράλληλα, τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου του σχολείου μας δίνουν το δικό τους μήνυμα: «Μην αμελούμε τη στοματική μας υγεία, ανεξαρτήτως ηλικίας!»

 

Εκ του ΔΣ Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων

3ου Δημοτικού Σχολείου Αλίμου

 

 

Πηγές ανάκτησης πληροφοριών:

 1. Kell K, Aymerich MA, Horn V.FDI-Unilever Brush Day & Night partnership: 12 years of improving behaviour for better oral health. Int Dent J. 2018;68 Suppl 1:3-6. 
 2. Διαδικτυακήπηγή: World Dental Federation-FDI https://www.fdiworlddental.org/, ημερομηνίαπρόσβασης: 19/03/20
 3. Διαδικτυακή πηγή: Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία https://www.eoo.gr/index.php?option=com_content&view=article&layout=edit&id=2404, ημερομηνία πρόσβασης: 20/03/20

 

*Η συγγραφή του κειμένου πραγματοποιήθηκε από επαγγελματία υγείας και συγκεκριμένα από την κ.Καδδά Όλγα (Νοσηλεύτρια, PhD)

3o Δημοτικό Σχολείο Αλίμου

Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση

booked.net

Επικοινωνία

  Συλλόγος : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου

  Σχολείο : 210 98 29 800

  Σχολείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.